A papírmunka nemcsak fárasztó, de költséges is

Amikor nyáron kiderült, hogy felvettek az egyetemre, el sem hittem! Nagyon lelkes lettem a gólyatábor után, elvégre a stréberek kivételével mindenki azért (is) van ott, mert végre nem kérdezik meg a szüleink, hogy hova megyünk suli után, és lehet hajnalig bulizni a vizsgaidőszakon kívül, meg miegymás. Aztán persze elkezdődtek a nehézségek már a beiratkozásnál. Ki kellet ugyanis nyomtatnom egy stóc papírt, hiába küldtem már el korábban mindent e-mailben. A nyomdában egy rakás pénzt kértek ezért, ráadásul a színes oldalak nyomtatása sokkal többe került, mint a fekete-fehér oldalaké. Az igazolványok és hasonlók pedig másképp nem látszanak jól, ezért képként kellett kinyomtatni, nem lehetett spórolni rajta.

Ez a kiadás innentől kezdve állandósult, mivel volt olyan tanár, aki még a 15 oldalas beadandót is csak nyomtatott formában volt hajlandó elfogadni. Ráadásul én csatoltam hozzá egy történelmi térképet is, ami hiába csak egy oldal, mégis +300 Ft-ba került a nyomtatása.

A szaktársaimmal hamar beláttuk, hogy így nem lesz elég mindenre a zsebpénzünk, ezért úgy döntöttünk, hogy diákmunkát vállalunk. Egyikük megtalálta a Topiwork iskolaszövetkezet honlapját, a topiwork.hu-t, és nagyon tetszett neki. Ő ugyanis ilyet nem csinált még korábban, ezért fogalma sem volt róla, hogy egyáltalán hány éves kortól lehet diákmunkát vállalni. Ezt az információt azonban hamar és könnyen megtaláltuk az oldalon, így az első akadály azonnal el is hárult.

Az a kérdés is felmerült bennünk, hogy az iskolaszövetkezet tagjainak kell-e valamilyen díjat fizetni a regisztráció során. Igen, a topiwork.hu 1.000 Ft-os tagsági díjat számol fel. Ezt viszont nem szükséges a malacperselyünk feltörése által összekapargatnunk, mivel csak akkor vonják le, ha már van miből. Vagyis az első fizetésünkből. A folyamat egyébként egyszerű, nem kell agysebész-tanoncnak lenni hozzá (bár ilyen ismerősöm is van már egy egyetemi buliról). A munkákra jelentkezés szintén nem bonyolult, amit immár a Topiwork iskolaszövetkezet tagjaként megtehetünk. Legalábbis technikailag. Feltöltöd az önéletrajzod, beküldöd, pár alap dolgot beírsz, és kész is!

Igen ám, de a kihívást nyilván nem ez jelenti ebben a helyzetben. A topiwork.hu azt is szépen összefoglalja nekünk, hogy milyen jellegű feladatokra és interjúkra készüljünk, amennyiben felkeltjük a leendő munkaadók érdeklődését. Az iskolaszövetkezet minden álláshirdetéshez részletes leírást csatol, ahol még a fizetés is meg van jelölve. Ebből már nyilván sejthetjük, hogy milyen az ideális jelölt. Azt ugyanakkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy minden vállalat más és más. Még ha a feladatok nagyon hasonlóak is, akkor sem feltétlenül ugyanazt az embert fogják választani egy nagykövetségi és egy modern informatikai céges adminisztrációs pozícióra. Az egyik blogbejegyzésében a topiwork.hu is hangsúlyozza annak a fontosságát, hogy kerüljünk összhangba a vállalati kultúrával. Ezt már a motivációs levelünk írásakor sem árt megtenni, amikor még nem is találkoztunk senkivel sem a cégtől személyesen. Ezek a cikkek ebből kifolyólag elgondolkodtatóak, és segíthetnek kitalálni, hogy mely erősségeinket emeljük ki pályázati anyagunkban.

A siker persze nem maradt el, mivel rövidesen többen is találtunk állást a Topiwork iskolaszövetkezet aktuális kínálatából. Nagyon örültem a sikeres felvételimnek, de közben már elképzeltem magam előtt a tornyosuló papírhalmot is a sok adminisztrációs teendővel. Menjek a nyomdába, nyomtassam ki a több oldalas munkaszerződést, aztán megint ugyanez az új aláírással… Végül a helyzet közel sem volt ennyire borzasztó, mert a topiwork.hu nagyon sokat segített a szerződéskötésben és az egyéb adminisztrációs teendőkben. Ezért sem bántam meg, hogy őket választottam!